ЧИЛЕ – ЗЕМЈАТА ПОМЕЃУ АНДИТЕ И ТИХИОТ ОКЕАН

Чиле или според официјалниот назив Република Чиле, се наоѓа во југозападот дел на Јужна Америка. Чиле…

Регија на Карпатските Планини – Карпатите

Карпатските Планини или регијата на Карпатите ги завзема централните и источните делови на Европа. Поточно овие…

Нов Зеланд – Земјата на Маорите

07.08.2013  Нов Зеланд е островска држава која се наоѓа во југозападниот дел на Тихи Океан или…

Транс – сибирската железница, најдолгата железничка магистрала во светот

22.02.2013 Железничкиот сообраќај во Русија е еден од најискористените средства за превоз како на патници, така…

Планината Дурмитор и нејзините убавини

18.11.2012 Дурмитор претставува планински масив, кој се наоѓа во северозападните делови на Црна Гора. На североисток…

Интересни релјефни форми: Томболо

06.11.2012 Томболо претставува мал полуостров кој настанува со акумулативно дејство на морските бранови. Оваа релјефна форма…

Пештери во сливот на Беличка река (Белешница)

Беличка река или реката Белешница (позната меѓу локалното население) е една од најголемите полноводни кратко –…

Викенд предлог: Белица (Порече)

Топонимот Белица  често пати се користи за именување на географските појави, меѓу кои особено се среќава…

10 – те најголеми езера во светот

Често пати сме се запрашaле кои се најголемите езера во светот, каде се наоѓаат и колку…

Аралско Езеро – некогаш и денес

Често пати Аралското езеро е нарекувано уште како и Аралско море, но овој термин  е погрешен…

Салаковски Езера – Горските очи на Јакупица

Во централниот дел на Република Македонија, се наоѓа еден од најубавите планински масиви во нашата земја.…

Кракатау – моќниот вулкан

Вулканот Кракатау познат уште како Кракатоа, се наоѓа во рамки на Индонезија, сместен помеѓу островите Суматра…

Нов земјотрес во Турција

Оваа седмица, Турција повторно беше изложена на потреси. Во серијата нови земјотреси што ја погодија Источна…