Впечатоци од состанокот на COST акцијата HARMONIA во Рејкјавик

На 21 и 22 мај, 2024 година, во Рејкјавик, главниот град на Исланд, се одржа годишниот…

Реализирана посета на проф. д-р Ненад Бузјак од департманот за географија во Загреб

Во периодот од 6-12 мај, на покана на проф. д-р Ивица Милевски, а во рамките на…

Држави со слични знамиња

Многу држави го почитуваат и истакнуваат своето национално знаме, разбирајќи го неговото значење како симбол на…

Одржана првата работилница на македонската корисничка група за QGIS

На 16 февруари 2024 година, на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) во Скопје,…

Преспанско Езеро – значаен резервоар во исчезнување

Преспанското Езеро се наоѓа во југозападниот дел на Македонија, во централниот дел на Преспанска Котлина, која…

Примена на модерна ласерската технологија во комбинација со ГПС

Работата на терен често бара многу вештини, така што теренските екипи се соочуваат со многу различни…

Мултиспектрални, термални и хиперспектрални сензори во далечинската детекција

Сензорите во далечинска детекција собираат податоци со регистрирање на енергијата што се рефлектира од Земјата. Овие…

Најновата ерупција на вулканот Етна!

Вулканот Етна на Сицилија, еден од најактивните вулкани во светот, еруптираше во недела (12.11.2023), исфрлајќи лава…

Природна реткост „Геолошки профил Звегор“ – уникатно геонаследство!

Карактеристичниот геолошки профил Звегор се наоѓа на околу 0,5-1,0 km североисточно од селото Звегор, на надморска…

Основни геовредности на Демиркаписката Клисура

Демиркаписка Клисура е најмаркантна клисура на реката Вардар. Започнува од утоката на реката Бошава и се…

Најпопуларните национални паркови во САД

Според статистичките податоци, во 2021 година повеќе од 300 милиони туристи ги посетиле американските национални паркови…

Магистрант на Институтот за географија при ПМФ во Скопје, објави научен труд во реномираното меѓународно списание Atmosphere

Деновиве во познатото меѓународно списание Atmosphere излезе труд под наслов: „Modelling Water Erosion and Mass Movements…

Географска размена на ИЗСГ Природник (Егеа Скопје) во Марбург, Германија

Во периодот 1-6 јуни 2023 година се оддржа размена на студенти помеѓу ИЗСГ Природник (Егеа Скопје)…

Успешно реализиран проект во Полска преку програмата ERASMUS+

Во рамките на проектот „Претприемачи“ (ENTERpreneurs), кој е дел од програмата ERASMUS+, во периодот од 18…

Дали некогаш ќе може да се предвиди земјотрес?

Трагедијата што се случи во југоисточна Турција и северна Сирија покажува колку неочекувано може да се…

Земјотресите во Турција – февруари 2023

Од 6.2.2023 година, на телеметриската мрежа на сеизмолошките станици на територијата на Македонија која ја одржува…

Војводина и нејзините убавини!

Рамна, пространа, зелено-жолта, чиста и преполна со свежина и чист воздух. Некогашното Панонско море оставило плодна…

Кападокија – музеј под отворено небо

Турција е пространа, разновидна, провокативна, традиционална, урбана, евроазиска држава. Колку пати и да ја посетите, секоја…

Посета на Крањска Гора, Словенија

Природните убавини, чистотата и екологијата се белези на најеколошка држава во Европа,  тоа е Република Словенија…

Санторини – најромантичниот остров на Егејско Море

Островот Санторини е многу посетена туристичка дестинација, но и место кое се избира за свадбено патување,…