Што претставува расед?

Расед е дефиниран како пукнатина во Земјината кора, која се јавува како резултат на движење на…

Светска карта на поголемите земјотреси од 1898 година до денес

8.07.2012 Ако барате место кое би било сигурно од земјотреси, оваа карта може да ви помогне.…

Во Северното Море откриена „Британска Атлантида“

4.07.2012 При истражувањата на нафтените резерви во Северното Море, неколку нафтени компании дојдоа до интересни откритија.…

Колку планини има во Република Македонија?

27.05.2012 Обично за Македонија се вели дека е планинска или поточно планинско-котлинска земја, со честа смена…

Кои се причините за честите земјотреси во јужниот дел на Балканскиот Полуостров?

23.05.2012 Ноќта на 22.05.2012 година, во 02 часот, се случи силен земјотрес чиј епицентар беше во…

Вулканскиот остров Санторини во Грција повторно се „буди“ по речиси 60 години мирување!

22.05.2012 Добиените податоци од сателитот Енвисат покажуваат дека вулканскиот остров Санторини во Грција покажува знаци на…

10-те најкатастрофални вулкански ерупции во поновата историја

24.04.2012 Вулканските ерупции често се фасцинантни глетки, но понекогаш и навистина застрашувачки. Иако најголем дел од…

Во Русија можеби пронајдени фосилизирани јајца од диносаурус?

18.04.2012 Руските, поточно чеченски геолози сметаат дека пронашле околу 40-тина скаменети јајца од диносаурус во чеченските…

Петте драматични периоди во Земјината историја

5.04.2012 Најновите истражувања, теории и симулации покажуваат дека во текот на својата историја долга 4,6 милијарди…

Кракатау – моќниот вулкан

Вулканот Кракатау познат уште како Кракатоа, се наоѓа во рамки на Индонезија, сместен помеѓу островите Суматра…

10-те најкатастрофални земјотреси во Светот во последните 500 години!

02.12.2011. Пребарувајќи разни интернет ресурси, ја презентираме листата на 10-те најкатастрофални (со најмногу жртви) земјотреси во…

Земјотресот во Јапонија, предизвикал 50-метарско поместување на океанското дно

2.12.2011. Превземено од www.natinalgeographic.com Според најново истражување на јапонски научници, катастрофалниот земјотрес во Јапонија од 11-ти…