Наместо глобално затоплување, некои руски климатолози предвидуваат глобално заладување уште наредната година

4.03.2013 Руските научници, врз основа на одредени климатски индикатори, наместо глобално затоплување, предвидуваат глобално заладување кое…

Најновите симулации покажуваат значителен глобален пораст на температурите до 2050 година!

4.04.2012 Тоа се резултатите од проектот во кој беа вклучени 10.000 климатски симулации, а објавени во…

Утре доаѓа пролетта

19.03.2012 По доста студената зима, утре (вторник, 20.03.2012) во 6 часот и 14 минути стигнува пролетта. Утрешниот…

Интензивните снежни врнежи не се ништо невообичаено за Македонија

13.02.2012 Првата половина на месец февруари беше карактеристична по интензивните снежни врнежи во Македонија, но и…

Помалку мраз на Арктикот условува повеќе снег во Европа!

Според најновите истражувања, веројатноста за постудени и поснежни зими во Централна Европа и околните подрачја се…

Климатски рекорди на Земјата

6.02.2012 Деновиве велиме дека е многу студено или дека има многу снег, а во лето пак…

Се менува климата во Македонија?

30.01.2012 Во последно време многу често се зборува за климатски промени и нивните ефекти врз Земјата…

Колку студено може да биде во Република Македонија?

16.01.2012 Деновиве сме сведоци на доста ниски температури на воздухот, кои во одредени региони достигнуваат и…

За климата на Република Македонија…

16.12.2011.  Автор: Ивица Милевски Климата е мно­гу значаен гео­граф­ски фактор. Од климата зависи коли­че­с­твото на врнежи,…