Посета и предавање на проф. д-р Александар Ваљаревиќ од Географскиот факултет на Универзитетот во Белград

На ден 28 март 2022 година, на покана на проф. д-р Ивица Милевски од Институтот за…

Успешен настап на големата меѓународна конференција за картографија и ГИС, ICC&GIS-2018

26.06.2018 Во периодот од 18 до 23 јуни, во Созопол, Република Бугарија се одржа седмата меѓународна…

Рускиот ГПС станува подобар од американскиот ГПС!

4.06.2012 ГЛОНАСС (Глобален навигациски сателитски систем) е позициски систем на Воздушно-космичката одбрана на Русија и моментално…

Македонија на Google Earth е меѓу „сателитски“ најдетално прикажаните држави

31.03.2012 Познатата апликација Google Earth денес е меѓу најкористените „виртуелни глобуси“ или „атласи“ на светот, која…

АСТЕР ГДЕМ – нова верзија на тродимензионалниот модел на релјефот!

23.11.2011.  Автор: д-р Ивица Милевски. По излегувањето на 3”SRTM дигиталниот модел на релјефот во 2003-та година…