Најновите податоци покажуваат: просечниот наклон на Македонија е дури 15,1 степени!

19.12.2013 Во минатите неколку месеци, за истражувачки цели извршивме значително усовршување на 30-метарскиот дигитален модел на…

Колку изнесува реалната топографска површина на Република Македонија?

26.10.2013 Како што е познато, Република Македонија има официјална статистичка површина од 25 713 км кв…

Пехчево – мала, но прекрасна општина која треба да се посети!

27.07.2013 Општината Пехчево е една од помалите во Репулика Македонија со површина од само 208 км…

Пештерата Бела Вода кај Демир Капија, една од најдолгите во Македонија

13.05.2013 Убавините на Демиркаписката Клисура претставуваат вистинска атракција за туристите кои се вчудоневидени од творештвото на…

Пештерата Убавица, една од најубавите во Македонија

15.09.2012 „Убавица“ или Ѓоноичка пештера се наоѓа во непосредна близина на гостиварското село Горна Ѓоновица. За…

Според просечната височина, Македонија е меѓу највисоките држави во Европа!

12.09.2012 Со помош на повеќе современи дигитални модели на теренот и со употреба на посебен софтвер,…

На која надморска височина се нашите градови?

1.08.2012 Дали сте се запрашале на која надморска височина се градовите во Република Македонија? Дали знаете…

Летно освежување до Титов Врв – вториот по височина врв во Република Македонија!

24.07.2012 Титов Врв (2747 м) е највисок, еден од најубавите врвови на Шар Планина и втор…

Високите подрачја на Осоговските Планини имаат голем, но неискористен туристички потенцијал

24.07.2012 Осоговските Планини се втора по површина (1100 км кв.), а девета по височина (2252 м)…

Колку е висок највисокиот врв во Македонија?

5.07.2012 Највисокиот врв во Македонија(?) и на планината Кораб – Голем Кораб, можеби е еден од…

Највозбудливите и најживописните патишта во Македонија

21.06.2012 Во медиумите честа тема се најекстремните и најопасните патишта во светот. Меѓутоа и во нашата…

Уживајте во патешествието по интересната Бислимска Клисура кај Куманово

19.06.2012 Во непосредна близина на градот Куманово, низводно од вливот на Кумановка во Пчиња, природата ја…

Село Папрадиште – прекрасна планинска убавина која треба да се посети!

8.06.2012 Папрадиште е село во општина Чашка, во срцето на областа Азот. Селото е сместено на…

Колку планини има во Република Македонија?

27.05.2012 Обично за Македонија се вели дека е планинска или поточно планинско-котлинска земја, со честа смена…

Камените столбови („цуцки“) во „Долината на плодноста“ кај Конопиште

1.05.2012 Земјани пирамиди, земјани столбови, камени кукли и камени столбови се релативно ретки релјефни појави настанати…

Пејсажи од Македонија

8.04.2012 Ви претставуваме избор од десетина оригинални фотографии на карактеристични, претежно природни пејсажи во Македонија. Дел…

Водопадите на Бабакарина Река кај Кратово

31.03.2012 Бабакарина Река е 4 км долга лева притока на Кратовска Река, која се влева во…

Плачковица – планина која треба да се посети и доживее!

24.03.2012 Од бројните планини и предели што ги имам посетено или истражувано низ Македонија, планината Плачковица…

Раткова Скала – всечена во карпите

3.03.2012 На десетина километри североисточно од с. Злетово е прекрасната месност Раткова Скала. До неа се…

Козјак, Герман и Билино – неоткриена планинска убавина на североистокот на Македонија

22.02.2012 Поради положбата во однос на останатиот дел од Македонија, планините Козјак, Герман и Билино кои…