Според НАСА астероидот Апофис нема да ја погоди Земјата во следните 100 години!

31.03.2021

Луѓето можат да здивнат откако американската вселенска агенција НАСА потврди дека планетата Земја е „безбедна“ од некогаш застрашувачкиот астероид најмалку во следните 100 години.

Наса смета дека Апофис е еден од најопасните астероиди на Земјата по откритието во 2004 година. Беше предвидено близок повик во 2029 и 2036 година, а подоцна беа отфрлени. Мала закана сепак остана за 2068 година. Но, сега НАСА ја отфрли таа закана заснована врз нова анализа на астероидот. Наречен по античкиот египетски бог на хаосот и темнината, се проценува дека Апофис има должина од околу 340 метри (околу три фудбалски терени).

Астероидот неодамна направи далечен прелет на Земјата на 5 март, минувајќи на 17 милиони километри од планетата. Астрономите беа во можност да користат радарски набљудувања за да ја дефинираат нивната проценка на орбитата на астероидот околу Сонцето, овозможувајќи им самоуверено да отфрлат било какво влијание од удар во 2068 година, како што и предвиеа претходно. Поблизок пристап ќе се случи на 13 април 2029 година. На тој датум, се очекува астероидот да помине на 32 000 km од површината на Земјата. Тоа е околу една десетина од растојанието помеѓу Земјата и Месечината.

Пикселираните слики на астероидот Апофис снимени со радио антени

За време на тој близок пристап до 2029 година, Апофис ќе биде видлив за набљудувачите на Земјата на источната хемисфера на Земјата, која ги вклучува Азија, Африка и делови од Европа. Според тоа, нема да биде потребен телескоп или двоглед, за разлика од набудувањето на НАСА на 5 март 2021 година. Сепак, дури и во таа пригода, радарските слики на астероидот имаа „извонредна резолуција“.

Користена литература:

www.bbc.com/news/science-environment-56547727

Изработила: Бојана Алексова, Институт за географија

Оваа статија е прочитана 2217 пати!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *